Voisiko koronasta muodostua kasvun keppihevonen?

Tarjosin alla olevaa kirjoitusta paikallislehti Aamupostille, joka ilokseni julkaisi tekstin lähes sellaisenaan tiistain 2.2. lehdessään. Ilahduin entistä enemmän, kun kirjoitukseni oli poikinut nimettömänä pysytelleen yrittäjän jatkamaan keskustelua heti seuraavana päivänä lehden mielipideosastolla. Aamupostin jutut näkyvät valitettavasti vain tilaajille. Julkaisen tässä blogitekstissä alkuperäisen kirjoitukseni ja jatkan seuraavassa blogikirjoituksessa aiheesta enemmän. Ennen kaikkea toivoisin, että koronakurimuksen keskellä jaksettaisiin nähdä myös niitä mahdollisuuksia, joita muuttuva maailma meille tarjoilee.

Koronasta kasvun keppihevonen?

Vaikka korona on ollut laajalti elämää rajoittava ja kuormittava ilmiö, on siitä seurannut myös paljon pakon sanelemana kehitettyjä toimintatapamuutoksia. Yksi niistä on etätyön voimakas yleistyminen, joka on ajanut aikaisemmin työnantajan tarjoamiin toimitiloihin tykästyneet kotikonttoreille. 

Muutos on aina paitsi haaste, myös mahdollisuus. Hyvinkäälle muutoksessa on paljon potentiaalia. Vaikka etätyö ei jäisi käyttöön vallitsevien poikkeusolojen mittakaavassa, rohkenen väittää, että kun työpaikkojen kahvihuoneet taas saavat luvan täyttyä puheensorinasta, etätyö jatkuu merkittävästi laajemmin kuin ennen koronaa. Työnantajat ovat siihen valmiimpia, fasiliteetit ovat kehittyneet, ja ihmiset ovat ehtineet elää uutta etäarkeaan riittävän pitkään, jotta se puuduttavuutensa lisäksi on paljastanut myös ehdottomia etuja mm. rahan ja ajan säästöinä.

Hyvinkää voisi alkaa rohkeasti ratsastaa etätyöllä osana kaupunkibrändiään. Kun työtä voi suorittaa enenevästi kotoa käsin, asuinpaikan valintakriteerit muuttuvat. Työmatkan pituus ei ole enää niin määrittävä kriteeri, jos työmatka taitetaan neljän-viiden päivän sijasta kerran tai kahdesti viikossa.

Työmatkan kohtuullisuusolettaman joustaessa kasvaa vastavuoroisesti tarve kodin tarjoamalle tilalle tai sen monimuotoisuudelle. Kaivataan pysyvää tilaa työskentelylle. Myös oman pihan sekä lähellä olevan luonnon arvo on noussut koronan myötä. Hyvinkäällä neliöt maksavat keskimäärin yli puolet vähemmän kuin pääkaupunkiseudulla. Jos työskentelytila yleistyy kodin etsijöiden tarvelistalla, on useamman myös alettava suunnata katseensa Kehä 3:n ulkopuolelle, jotta budjetin saa venymään tarvitsemaansa. 

Etätyöläisten kiinnostusta voi pönkittää myös mm. etätyöskentelyyn sopivia yhteiskäyttöisiä työtiloja kehittämällä. Willan avoin työtila on ollut jo hyvä päänavaus, joka ei toivottavasti jää ainoaksi. Etätyö synnyttää imussaan myös liitännäisten palveluiden kysyntää, joten se ruokkii välillisesti myös yrittämistä, ja jättää aikaisempaa enemmän arjen kulutusta kotikuntaan. 

Kun samalla varmistetaan, että työmatkaliikkumisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulle säilyvät tehokkaina ja kaupungin palveluiden taso korkeana, Hyvinkää on houkutteleva vaihtoehto myös heille, joille se on aikaisemmin ollut kaukainen nukkumalähiö radanvarressa.   

Nyt olisi Hyvinkäällä tuhannen taalan paikka tarttua mahdollisuuteen, mutta se vaatii aktiivisia toimia hiljaisen odottamisen sijaan, muuten tilaisuus karkaa. 

Jätä kommentti